SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Bir Mecmua Ekseninde Kültürümüzde Mecmua Derleyiciliği

Murat Ali Karavelioğlu

17 Kasım 2011 Perşembe 18:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi bünyesinde 2011-2012 döneminde Klasik Türk Edebiyatı Konuşmaları başlığı altında yeni bir program dizisi başlıyor. Program dizisinin ilk konuğu Murat Ali Karavelioğlu ile "Bir Mecmua Ekseninde Kültürümüzde Mecmua Derleyiciliği" üzerine konuşacağız.

"Bir Mecmua Ekseninde Kültürümüzde Mecmua Derleyiciliği"

 

Şiir/nazire mecmuaları, Türk Edebiyatının ana kaynaklarındandır. Büyük bir titizlikle derlenen mecmualar, hem derleyicilerinin edebi yönlerinin kuvveti ve edebiyat zevkine sahip olmaları, hem de uzun devirlerin şiir ve edebiyat anlayışını göstermeleri bakımından çok önemli ve değerlidirler. Hemen her nazım şekli ile yazılmış şiirlerin bir araya getirildiği mecmualarda ilk sırayı gazeller alır. Daha az sayıdaki kaside mecmuaları ise kasidenin özünde var olan tarihi ve sosyal doneler bakımından edebiyat tarihimizin yazımında öne çıkmaktadırlar.

Divan Şiirinin klasik bir hüviyet kazandığı 15. Yüzyılda kaside yazıcılığı da klasik bir hal almış, sonraki dönemlerde kaside yazan şairlere ilham kaynağı olan kasideler kaleme alınmıştır. 15. Yüzyıldan 16. Yüzyılın ilk çeyreğinin sonlarına kadar gelen uzun periyotta yazılmış kasidelerden seçmelerin yer aldığı Mecmua-i Kasaid-i Türkiyye, işte bu önemli mecmualardan biridir. Çeşitli yönleriyle ele alacağımız olan bu eserden hareketle genel olarak mecmuaların, özelde ise kaside mecmualarının Klasik Türk Edebiyatı içindeki yeri tespit edilecektir.

Konu başlıkları:

1.      Türk Edebiyatının kaynak eserleri olmaları bakımından şiir/nazire mecmuaları

2.      Mecmuaların derlenmesine dair

3.      Türk Edebiyatında kaside yazıcılığı

4.      Mecmua-i Kasaid-i Türkiyye’nin tanıtılması

5.      Mecmua-i Kasaid-i Türkiyye’nin Klasik Türk Edebiyatında edindiği yer

 

 

KLASİK TÜRK EDEBİYATI

KONUŞMALARI I

 

"Bir Mecmua Ekseninde Kültürümüzde Mecmua Derleyiciliği"

 

Murat Ali Karavelioğlu*

 

17 Kasım 2011 Perşembe

 

Saat: 18.00

 

Şakir Kocabaş Salonu

Düzenleyen Meryem Babacan

 

Murat A. KARAVELİOĞLU, Dr.: 3 Ağustos 1975’de Eskişehir’in İnönü ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini İnönü’de tamamladı. 1992 yılında kaydolduğu İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü 1996 yılında dereceyle bitirdi. Aynı yıl Eski Türk Edebiyatı Anabilim Dalı’nda yüksek lisans öğrenimine başladı ve yine aynı yıl Kasım ayında araştırma görevlisi oldu. Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın danışmanlığında hazırladığı İsmail Hakkı Bursevî’nin Muhammediye Şerhi (Birinci Cilt) Ferahu’r-Rûh adlı tezini Temmuz 1999’da vererek yüksek lisansını tamamladı. 2002 yılında Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı’nda başladığı Doktora öğrenimini, Prof. Dr. Orhan Bilgin’in danışmanlığında hazırladığı XVI. Yüzyıl Şairlerinden Prizrenli Şem‘î’nin Divanı’nın Edisyon Kritiği ve İncelenmesi adlı tezi ile 2005 yılında bitirdi. 13 Ocak 2009 tarihinde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Eski Türk Edebiyatı Anabilim Dalı'nda Yardımcı Doçentlik kadrosuna atandı. 6-12 Haziran 2010 tarihleri arasında Viyana Üniversitesi’nde seminer dersleri verdi. 1 Ocak-30 Haziran 2011 tarihleri arasında bilimsel araştırmalarda bulunmak üzere Manchester Üniversitesi’nin davetlisi olarak İngiltere’ye gitti. Halen İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde görev yapmaktadır. Evli ve bir çocuk babası olup İngilizce bilmektedir.

 

EDİTÖRDEN

2024 Güz Programı

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.